Aspiratör Cihazı Bakım ve Temizliği Nasıl Yapılmalıdır?

1 Mart 2024 06:46
Ürün Tanıtımları

Aspiratörler ürettikleri emici güç ile cerrahi ortamdan istenmeyen sıvı ve partiküllerin bir atık kabında toplamak amacıyla ameliyathane, yoğun bakım, acil ünitelerinde, servislerde ve aspirasyongerektiren tüm işlemlerde kullanılmak üzere tasarlanmıştır.

Aspiratörler 3 temel ana parçadan oluşmaktadır. Negatif basınç oluşturan pompa kısmı, emilen atıkların bulunduğu toplama kabı ve ikisi arasındaki bağlantıyı sağlayan vakum borusu aspiratör cihazının temel ana parçalarıdır. Aspiratörlerin bakımının ve temizliğinin periyodik olarak yapılması bu cihazların verimli kullanılması açısından büyük önem arz etmektedir. 

Ekipman ve malzemeler Günlük Haftalık Aylık
Aspiratör ünitesiDış yüzeyi silin-Pilleri kontrol edin-  yılda bir kez değiştirin
Atık kabıTuvalete boşaltın, sabunlu suyla yıkayınHaftada en az bir kez temizleyin-
Emme kateterleriTek kullanımlık-  günlük değiştirin--
Vakum borusuGünlük inceleyinTek kullanımlık-  değiştirin-
Hava filtreleriGünlük inceleyin-İki ayda bir değiştirin
İşlemde kullanılan suBaşka bir kaba boşaltın-tekrar  kullanmayın--

Atık kabı nasıl temizlenir?

Emilen atıkların toplandığı kaba atık kabı veya toplama kabı denilmektedir. Ayrıca emme kabı olarak da bilinir. Her kullanım sonrasında ve haftada en az bir defa olmak üzere aşağıdaki gibi kapsamlı temizlik yapılmalıdır.

1. Ilık, sabunlu suyla dolu bir kap (yumuşak bulaşık deterjanı kullanın), bir ölçü beyaz sirke ve üç ölçü su ile doldurulmuş ikinci kap, temiz bez ve temiz bir havlu edinin.

2. Hortumu kapaktan çıkarın. Atık kabını ve kapağını çıkardıktan sonra içindeki sıvıyı tuvalete boşaltın.

3. Atık kabının tüm parçalarını ılık, sabunlu suyla doldurulmuş kaba koyun ve ardından musluk suyuyla durulayın.

4. Atık kabının tüm parçalarını sirke ve suyla dolu ikinci kaba koyun, 30 dakika bekletin, ardından musluk suyuyla durulayın.

5. Tüm parçaları temiz, kuru bir havlu üzerine koyun ve havayla kurumaya bırakın.

Hava filtresi nasıl değiştirilir?

Aspiratör cihazının hava filtresi, cihazın aspirasyon sırasında havadan topladığı partikülleri ve kirleticileri temizlemek için kullanılan bir bileşendir. Bu filtreler, aspiratör cihazının hava çıkışından önce geçerek toz, polen, hayvan tüyleri ve diğer kirleticileri yakalar ve cihazın dışarı atmasına izin vermeden önce bu partikülleri tutar.

Hava filtresinde tamamen köpük ve toz birikmesi, filtre diyaframının renginin yavaş yavaş kararmasına ve vakum metrede gösterilen negatif basınç değeri 300mmHg veya üstüne çıktığında boru girişindeki emme kuvvetinin azalmasına ya da yok olmasına yol açar. Bu durumda hava filtresinin yeni bir filtre ile değiştirilmesi gerekmektedir. Hava filtresini her kullanımdan sonra inceleyip eğer kirli olduğunu fark edersek değiştirmeliyiz. Az kullanımlarda iki ayda bir değişim uygun olacaktır.

Emme kateterinin tıkanması nasıl önlenir?

Aspiratör cihazının emme kateteri, aspiratör cihazının toz, çöp, kir ve diğer atık maddeleri toplamak için kullanılan bir aksesuardır. Emme kateteri, aspiratör cihazının güç kaynağına bağlı olarak hareket eden bir motor tarafından çalıştırılır ve hava akımı ile birlikte atık maddeleri aspiratör cihazının içine çeker.

Emme kateterinin yoğun balgam ve mukusla tıkanması cihazın düzgün şekilde işlem görmesine engel olur. Bu durumda negatif basıncı boşaltmak için negatif basınç ayar vanasını gevşetmek ve emme borusunu değiştirmek gerekmektedir. Emme kateteri tek kullanımlık olması sebebiyle her kullanımda değiştirilmedir.

Vakum borusu temizliği nasıl yapılır?

Aspiratör cihazının vakum borusu, aspiratör cihazının atık maddeleri topladığı ve hava akımının geçtiği bir tüptür. Vakum borusu, aspiratör cihazının emme kateteri ile bağlantılıdır ve aspiratör cihazının topladığı atık maddeleri aspiratör cihazının toplayıcı kısmına aktarmak için kullanılır.

Aspiratör cihazının vakum borusunun temizliği, aspiratör cihazının verimli ve etkili bir şekilde çalışmasını ve daha uzun bir ömür süresi sunmasını sağlar. Aşağıdaki adımlar, vakum borusunun temizliğini yapmanın basit bir yoludur:

1. Aspiratör cihazını kapatın ve fişini prizden çekin.

2. Vakum borusunun tüm bağlantılarını çözün ve vakum borusunu aspiratör cihazından ayırın.

3. Vakum borusunu su ve deterjan ile iyice yıkayın ve kurutun.

4. Eğer vakum borusunda tıkanıklık varsa, bu tıkanıklıkları çıkarmanız gerekir. Bunu yapmak için, vakum borusunun uçlarından birine su veya hava ile basınç uygulayabilirsiniz.

5. Vakum borusunu tekrar aspiratör cihazına bağlayın ve bağlantıları kontrol edin.

Vakum borusunun iç duvarlarını temizlemek için emme hortumuna az miktarda su çektirilmesi tavsiye edilir. Bu yöntemin yeterli gelmediği durumlarda boruda kalan inatçı balgam ve mukus atıklarını temizlemek için serum fizyolojik kullanılması gerekmektedir.