Nebulizatör Cihazımı Nasıl Temizlemeliyim ?

1 Mart 2024 06:31
Ürün Tanıtımları

Nebulizatör Cihazının Temizlik ve Bakımı Nasıl Yapılır?

Nebulizatör cihazı, sıvı ilacı ince ve yoğun aerosol şekline dönüştüren tıbbi bir solunum tedavi cihazıdır. Nebulizatörler 3 temel ana parçadan oluşmaktadır. Havayı pompalayan kompresörlü pompa kısmı, hortumun uç kısımına takılan maske, ağızlık, hazne ve burunluktan oluşan nebülizatör kiti ve ikisi arasındaki bağlantıyı sağlayan hava hortumu nebulizatör cihazının temel ana parçalarıdır. Nebulizatör cihazının verimliliği açısından bu 3 ana parçanın bakım ve temizliğinin periyodik olarak yapılması önem arz etmektedir.

Ana Ünitenin Temizliği Nasıl Yapılır?

İlaç haznesine koyulan ilacın partiküller halinde bu basınçlı hava ile karışması ve dışarı verilmesi işlemini yapan parçaya kompresör denir. En sık kullanılan nebülizatör türü kompresörlü nebülizatör olup ana ünite kullanım ile birlikte her gün nemli bir bezle silinmelidir. Cihazın gövdesine zarar verebilecek herhangi bir toz halde temizleyici ya da sabunluk kullanılmamalıdır.

Nebulizatör Kitinin Temizliği Nasıl Yapılır?

Bir nebülizatör kiti içerisinde ağızlık, burunluk, maske ve ilaç haznesi bulunmaktadır. Nebulizatör kiti belli modellere göre değişkenlik gösterebilir. Nebulizatör kitini ve burun yıkama kitini tamamen parçalarına ayırın. Bu parçaları sıcak su içerisinde ve yumuşak, nötr deterjan kullanarak yıkayın. Temiz ve sıcak musluk suyunda iyice durulayın ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın. Nebulizatör kitini 100 ila 120 tedavi ya da yaklaşık 20 kaynatma sonrasında değiştirmeniz önerilir.

Nebulizatör Kitinin Dezenfeksiyonu Nasıl Yapılır?

Ürünü ilk kez kullanmadan önce, ürünü uzun süre kullanmadıktan sonra ve günün son tedavisinin ardından her zaman parçalar dezenfekte edilmelidir. Parçalar ağır şekilde kirlenmişse solunum sağlığı açısında bu parçalar yenileriyle değiştirilmelidir. Nebulizatör kitinin içerisindeki maske, ağızlık, burunluk ve ilaç haznesi özellikle günün son tedavi işlemi sonrasında aşağıdaki şekilde dezenfekte edilmesi tavsiye edilmektedir.

  • Bir ölçek beyaz sirke ve 3 ölçek de saf sudan oluşan bir solüsyon hazırlayınız. Bu karışım solüsyonunun nebülizatörün, ağız parçasının ve maskenin içine daldırılması için yeterli miktarda olduğundan emin olunuz.
  • Bu parçaları 30 dakika boyunca sirke ve su solüsyonunda tutmalısınız.
  • Nebulizatör kitini, sıcak su ve hafif bir deterjanla yıkayınız.
  • Bu yıkamanın ardından deterjan kalıntılarını yok etmek adına sıcak musluk suyunda yıkayınız.
  • Temiz bir ortamda kurumaya bırakabilirsiniz.
  • Nebulizatör kiti kaynatılarak da dezenfekte edilebilir.
  • Derinlik gözeterek nebülizatör kitinin sığabileceği ısıya dayanıklı bir kap seçiniz.
  • Nebulizatör kitini kabın içine koyduktan sonra bol miktarda su ile 15-20 dakika kaynatarak dezenfekte edebilirsiniz.
  • Kaynattıktan sonra parçaları dikkatlice çıkarın, suyun fazlasını sallayarak atın ve temiz bir ortamda kurumaya bırakın.
  • Maske ve hava tüpü kaynatılmamalıdır.

Hava Tüpünün Temizliği Nasıl Yapılır?

Kompresörün pompaladığı ilaçlı ve basınçlı havanın, kullanıcının tercihi üzerine kullandığı maske, ağızlık gibi çıkış ürünlerine ulaşmasını sağlayan, kısaca kompresörden gelip dışarı verilen havayı iletmeye yarayan parçaya hava hortumu denir. Ürünü her kullanımdan sonra dezenfekte edilmelidir. Hava borusu ağır şekilde kirlenmişse, bu parçaları yenileri ile değiştirin. Hava borusunu temizlerken elektrik fişinin prize takılı olmadığından emin olmalısınız. Su veya yumuşak, nötr deterjan ile nemlendirilmiş yumuşak bir bezle silinerek dezenfekte edilebilir.

Hava Filtresinin Değişimi Nasıl Yapılır?

Nebulizatör cihazının hava filtresi, cihazın basınçlı hava oluşturmak için havadan topladığı partikülleri ve kirleticileri temizlemek için kullanılan bir bileşendir. Bu filtreler, nebulizatör cihazının hava çıkışından önce toz, polen, hayvan tüyleri ve diğer kirleticileri yakalar ve cihazın dışarı atmasına izin vermeden önce bu partikülleri tutar. Hava filtresi, nebulizatör cihazının verimliliğini ve performansını artırarak aynı zamanda cihazı kullananlar için daha sağlıklı bir ortam oluşmasını sağlar. Dolayısıyla hava filtresinin periyodik değişimi önemlidir. Özellikle alerjik reaksiyonları olan insanlar için, hava filtresinin kullanımı cihazın işlem sırasında havada bulunan alerjen miktarlarını azaltabilir.

  • Hava fitresinin rengi değişmişse ve 70 ten fazla uygulama için kullanılmışsa yenisiyle değiştirilmelidir. Hava filtresi yerine pamuk ya da herhangi bir diğer malzeme kullanılmamalıdır. Cihazınızın üzerinde bulunan hava filtreleri yıkanmamalıdır. Filtre değişimi yapılırken sadece üretici ve/veya satıcı/distribütörünüz tarafından tedarik olunan filtreleri kullanmalısınız.
  • Hava filtresinin aşağıdaki şekilde değiştirilmesi tavsiye edilmektedir.
  • Filtre kapağını kaldırılmalıdır.
  • Kullanılmış filtreyi yenisiyle değiştirilmelidir.
  • Filtre kapağını tekrardan yerine takılmalıdır.